Aruba sunset

Reizen naar Aruba in Corona tijd

In dit blog omschrijf ik mijn recente ervaringen tijdens mijn reis naar Aruba tijdens Corona en beschrijf ik hoe ik de voorbereidingen heb getroffen om zonder te veel zorgen te kunnen afreizen naar Aruba.

Naast mijn ervaring met de voorbereidingen voor Corona beschrijf ik mijn ervaring op Aruba en beschrijf ik mijn hotel, het Holiday Inn. Lees hier in een apart blog die ervaringen op Aruba. Lees hieronder verder hoe ik in Corona-tijd voorbereid op reis ga naar Aruba.

Corona voorbereidingen en documenten

Sinds de wereld is veranderd is het niet meer zo eenvoudig om een speld te prikken op de wereldkaart en er vervolgens naar af te reizen. Vandaag de dag vergt een korte reis soms al veel voorbereiding, vooral door de Corona reisbeperkingen, de beperkte beschikbaarheid van vluchten, vakanties en hotels.

Tijdens de zomer van 2021 is de Corona pandemie nog steeds niet beteugeld en blijkt de Corona(COVID-19) Delta variant de kop op te steken. Veel Europese landen wisselden onlangs sneller van kleur, dan het stoplicht op het lokale kruispunt.

Hoe kunnen we nu nog onze reishonger stillen in deze onzekere tijden?
Ik koos er echter voor om alsnog een verre reis te maken naar Aruba. Niet omdat ik er dit keer specifiek voor had gekozen, maar niet om de laatste plaats dat een reis in Europa, die enkele landen doorkruist, veel meer papierwerk en maatregelen t.a.v. Corona zou betekenen.

De voorbereidingen

Initieel was ik van plan om naar Curaçao te reizen. De hotelovernachting en het levensonderhoud in Curaçao is namelijk goedkoper dan Aruba. Er zijn minder Amerikanen en ik vind Curaçao een prachtig authentiek eiland.
De Corona voorschriften om Curaçao in te reizen verschillen echter t.a.v. de eisen die Aruba stelt aan reizigers.
Voor zowel Curaçao als Aruba geldt, dat je in juli 2021 verplicht bent om een negatief Corona PCR-test bewijs te overhandigen. Curaçao echter, vereist een aanvullende PCR-test, na drie dagen verblijf.
Ten tijde van mijn reis naar Aruba, was dit geen vereiste. Reizigers boven de 14 waren zelfs pas verplicht om een negatieve PCR-test te overhandigen. Dit is natuurlijk voor families een groot voordeel.

PCR-test en Corona reisverzekering

Ten eerste heb ik de reisvoorwaarden van de Nederlandse overheid natuurlijk dagelijks in de gaten gehouden op www.Nederlandwereldwijd.nl.
Daarbij word je verwezen naar de lokale overheidswebsite van Aruba. Hier vind je de belangrijkste informatie. (Directe Link naar de website)
Ik had een negatief PCR-test bewijs nodig, een bewijs van goedkeuring (een print met qr-code en groene vink) van Aruba via het ED-formulier, dat je online invult op de website van Aruba. Daarnaast moest ik een aanvullende aparte Corona reisverzekering afsluiten. Dit kost 26 euro voor volwassenen (9 euro voor kinderen onder 15 jaar).

Ruim voor de geplande reis (mijn vlucht met KLM) had ik een afspraak (binnen 72 uur voor vertrek) gemaakt bij een lokale test faciliteit (bij mij in de buurt, het Telstar voetbalstadion!) welke mij werd doorverwezen via de website van de Nederlandse overheid op www.testenvoorjereis.nl.
De negatieve uitslag had ik de volgende ochtend rond 09:00 uur al ontvangen.

Met dat negatieve PCR-test bewijs kon ik via coronatest.nl een pdf versie uitprinten (en digitaal opslaan op mijn iPad/iPhone).

Nu kon ik het online ED-formulier van Aruba invullen en het pdf uploaden. Na alle gevraagde gegevens in te hebben gevuld kon ik in de laatste stap de Corona reisverzekering afsluiten. Het formulier werd succesvol ingevuld en afgesloten waarbij ik direct mijn qr-code en groen vink kon uitprinten. Ik was door de overheid van Aruba goedgekeurd om af te reizen naar het ‘One happy island’.

Aruba health app

Op de website van Aruba raadt men aan om de aruba Health app te downloaden.
Je gebruikt dan het nummer van het ED-formulier dat je hebt ingevuld wanneer je een nieuwe gebruiker aanmaakt.

Na het invullen van de app ontstond verwarring. Namelijk, nadat ik dit had ingevuld en geactiveerd, kreeg ik een e-mail bericht van Aruba health dat mijn goedkeuring was afgewezen (door het ontbreken van noodzakelijke gegevens) en dat ik in Aruba zelf alsnog moest testen op COVID.
Dit was tegenstrijdig met het eerdere bericht met de groene vink die ik ontving van Aruba.com.
Ik heb direct een mail teruggestuurd naar de afzender (quarantaine aruba) en de situatie uitgelegd. Aangegeven dat ik nu nog in Nederland was en daar ik nu nog kon regelen, heb ik gevraagd welke gegevens ontbraken. Ik heb hier nooit meer een antwoord op ontvangen. Op diverse fora bleken meerdere reizigers met dit probleem te maken hebben en ik vertrouwde daarom op de eerder verkregen groen vink.

Op Schiphol

Ik had alles uitgeprint en een digitale versie op zak. Eenmaal op Schiphol, was het aansluiten in de rij bij de incheck zoals altijd. Het enige verschil vanwege Corona document verificatie was de KLM dame, die met een aparte computer vooraf zowel de tickets controleerde en tevens vroeg om het bewijs met de groene vink. Ik toonde haar de uitgeprinte paperassen en dit was het. Ik ontving mijn ticket, gaf mijn bagage af en kon verder door de Security, door de douane richting winkeltjes en gate. Het is overigens op Schiphol verplicht om een mondkapjes te dragen. Iedereen hield zich hier netjes aan.

De vlucht

Eenmaal aan boord ging de boarding zoals ik gewend ben en het viel mij op dat het vliegtuig niet helemaal vol zat. Hele rijen achter mij waren leeg. Iedereen had een mondkapje op. Tijdens de maaltijd kan deze even af. Ik heb er persoonlijk weinig last van gehad, behalve dat de elastiekjes achter mijn oren wat begonnen te knellen na ruim 9 uur vliegen.

Op de heenreis had ik een tussenstop op Bonaire. De cabine werd schoongemaakt door de lokale afhandeling en het gaf mij tevens de kans om de benen te strekken.
Na een poosje kwamen de reizigers aan boord die van Bonaire naar Amsterdam zouden vliegen. De reis zat er voor mij bijna op.

Internationale luchthaven Koningin Beatrix, Aruba

Eenmaal geland op Aruba stapten we uit zoals gewoonlijk. Iedereen hield redelijk afstand. Op de luchthaven van Aruba (die in vergelijking met de Amerikaanse luchthavens lekker overzichtelijk en veel kleiner is) konden de uitgestapte passagiers in de bekende rijen gaan staan voor de douane.

Hiervoor werd een Corona controle gedaan. Ik volgde de aanwijzigingen voor passagiers met een groene vink. Toonde paspoort en groene vink document aan de vriendelijke luchthaven medewerker en kreeg 2 bewijsstukken (kaarten).

Één bewijsstuk was voor op de luchthaven. Hiermee kon ik na mijn bagage van de band te hebben gehaald doorlopen via de vrije (geklaarde) route. Het bewijsstuk werd weer ingenomen door en luchthaven medewerker. En voor ik het wist stond ik buiten in het heerlijke warme briesje van Aruba. Een taxi bracht me in snel tempo voor 30 dollar naar mijn hotel. Daar leken de maatregelen voor Corona niet meer te bestaan? Geen mondkapjes, iedereen loopt dicht langs elkaar en geen anderhalve meter. Is er geen COVID op dit eiland?
Ik checkte in bij de receptie van het hotel, alwaar ik mijn tweede bewijsstuk (eerder op de luchthaven verkregen) mocht inleveren. Ik was binnen. Ik was in de bubbel?

UPDATE: vanwege het oplopend aantal besmetting is het per 05 augustus verplicht op Aruba om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes. Per 08 augustus is het voor niet gevaccineerden verplicht om een geldige PCR-test of Antigen test te kunnen tonen bij terugkeer naar Nederland.

(Antigen: 24 uur geldigheid voor vertrek, PCR: 48 uur geldig voor vertrek naar Nederland.)